Pryzma kompostowa wtórna- produkcja próchnicy i hodowla dżdżownic.
Na 1 m2 powierzchni prawidłowo utrzymanej gleby (= 150 dm3 = 165 kg gleby) znajduje się (a raczej: znajdować się powinno):
1000 g | bakterii / jednokomórkowców | |
1000 g | grzybów | |
400 g | dżdżownic | |
60 g | pierwotniaków, alg, insektów |
Próchnica powstaje na drodze naturalnej, w następstwie procesu próchniczego. Kompost produkuje się przez skrócenie czasu procesu próchnienia, w pryzmie kompostowej wtórnej. Pryzma wtórna (C/N=35) w ciągu 6 miesięcy przetwarza kompost pochodzący z pryzmy wstępnej na próchnicę. Istotną rolę w tym procesie odgrywają dżdżownice. Dżdżownicza poróchnica (znana w handlu pod nazwą humus) jest produktem handlowym służącym do rekultywacji gleb i nawożenia, ponadto pryzma taka jest źródłem dżdżownic, które stanowią doskonały pokarm dla ryb i drobiu. W pryzmie wtórnej zachodzą procesy:
faza przekształcenia:
od 35°C mieszana flora mezofilna przejmuje procesy redukcyjne i
przekształceniowe, osiedlają się niższe zwierzęta.
faza powstawania: od 35° C mikrofauna zasiedla powoli
dojrzewający kompost, do momentu gdy od 20°C Eisenia
foeitida wspólnie z innymi organizmami staje się aktywna.
kompost jest dojrzały, gdy E. foeitida
wywędrowuje i Allolobophora caliginosa chce się
zasiedlić w gotowym kompoście.
Kompostowanie wtórne można przeprowadzać w pomieszczeniach klimatyzowanych (w skrzynkach) jak i na wolnym powietrzu (w pryzmach). W kompostownikach spotyka się dżdżownice:
Pełny serwis Paula Fiedlera znajduje się pod adresem: http://www.most.org.pl/paulfiedler